‘Hanım Parmağı’, Çanakkale Ezine ve civarına özgü bir zeytin çeşidi. Yaprakları eliptik, meyvesi oval, sarısı bol, yumuşacık bir yeşili var, çok zarif bir zeytin. 2014 yılında ilçedeki genetik kaynaklar projesi kapsamında tespit edilmiş. 2017’de de tescil edilerek milli çeşit koleksiyondaki yerini almış.
Türkiye’nin zeytin çeşitlerini hayatta tutabilmek, kaybolmaya yüz tutanları yeniden hayata döndürmek için çalışmalar yapan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya, bölge üreticilerinden Buta Assos için 2020-2021 sezonunda ilk defa ‘Hanım Parmağı’ zeytin çeşidinden natürel sızma zeytinyağı ürettiklerini ve çok iyi sonuçlar aldıklarını söylüyor.
Organik ve konvansiyonel üretim yapan Buta Assos’un çoğunlukla monovaryete üretim yaptığını, bunun için yalnızca ‘Ayvalık’ (Edremit Yağlık) zeytin çeşidi üzerinde yoğunlaştığını belirten Doç. Dr. Özkaya, dışarıdan zeytin çeşidi getirilip bu topraklara alışmasını sağlamaya çalışmak yerine bu coğrafyanın zengin biyolojik çeşitliliğinin değerlendirildiği seçimlerden yana olduklarını vurguluyor.
İLK YILINDA ALTIN ALDI
Bu amaçla Azerbaycanlı iş insanı Nurlan-Aytaj Yusifov’un Ayvacık, Assos, Kulfal’daki zeytinliğinde karışık halde bulunan 500 kadar ‘Hanım Parmağı’ ağaçlarını tespit edip hasadını yaptıklarını kaydeden Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya, “Sadece bin adet 500 ml şişeyi dolduracak kadar ürün elde edildi. Ama daha ilk yılında katıldığı Monocultivar EXPO 2022’de 0.1-0.3 asit oranıyla altın madalyaya layık bulundu. Buta Assos şimdi zeytinliğinin bir kısmını ‘Hanım Parmağı’ ile aşılayarak yeni fidanlarla sadece bu çeşidin olduğu bahçe oluşturacak. İnanıyorum ki ilerleyen zamanda bölgeye adapte olmuş ‘Hanım Parmağı’ kendi anavatanında yaygınlaşmaya başlayacak ve Çanakkale için önemli bir çeşit haline gelecek. Hanım Parmağı’nı ortaya çıkaran ve tescilini yapan gerçek/tüzel kişilere emekleri için teşekkürler” diyor.