10 Tanesi Coğrafi İşaretli, Toplamda 54 Markamız Var
Milas, Muğla’nın önde gelen ilçelerinden biri. Uygun iklimi, verimli toprakları, yeterli su kaynaklarıyla binlerce yıldır insanların yerleşim yeri olmuş. Tarihte Karia Uygarlığı’na ve 14’üncü Yüzyıl’da Menteşe Beyliği’ne başkentlik yapmış. Bu zengin tarihi geçmişin izleri sayısız eserle, ilçe sınırlarındaki 27 antik kent kalıntısıyla göze çarpıyor.
Milas’taki tarihi eserler içinde, ilçe merkezinde bir kaçak kazı sırasında ortaya çıkan Perslerin Karia Satrabı Hekatomnos’a ait anıt mezarla Menteşe Beyliği’nin yönetim merkezi olan Beçin Ortaçağ Kenti kalıntıları UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmış bulunuyor. Hekatomnos Anıt Mezarı ve buradaki lahit, ‘Arkeolojide 100 yılın buluşu’ olarak nitelendiriliyor.
Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) olarak, tarihi ve kültürel zenginliklerimize sahip çıkmaya, gerek yurtiçinde, gerek yurtdışında tanıtmaya çalışıyoruz. Katıldığımız fuarlarda çok olumlu tepkiler alıyoruz. Kısa bir süre sonra Milas, deniz-kum-güneş ve eğlence ile öne çıkan Bodrum’un yanında çok önemli bir kültür turizmi merkezi olacak. Bunun belirtilerini şimdiden görebiliyoruz.
10 MİLYON AĞAÇ, 18 BİN TON ÜRÜN
Kendine özgü renkleri ve desenleriyle ünlü halıları, kerestelik ormanları, çam balıyla da ünlü Milas’ımızın 253 bin 224 hektarlık yüzölçümünün dörtte biri, yani yaklaşık 53.3 bin hektarı ise zeytinliklerle kaplı. İlçemizde 10 milyon dolayında zeytin ağacı var ve ürünün bol olduğu ‘var yılı’nda 18 bin ton dolayında zeytinyağı elde ediliyor. Milas zeytinyağı daha düne kadar İzmir piyasasında ‘rafinajlık’ olarak işlem görüyordu. Oysa kendine özgü tadı, lezzeti ve aromasıyla Milas zeytinyağı, Türkiye’nin çok özel zeytinyağlarından biriydi. Nitekim, bazı üreticilerimiz, Milas’ın yerli ağacı olan ‘memecik’ türü zeytin ağaçlarından ‘erken hasat, soğuk sıkım’ yöntemiyle elde ettikleri zeytinyağıyla ABD’de, Fransa’da, İtalya’da ödül üstüne ödül kazanmaya başladılar. Dünyanın en iyi 500 sızma zeytinyağının yer aldığı Flos Olei’nin 2019 listesinde Türkiye’den 5 marka yer aldı. Milas’tan Menteşe SOM ile Kairos’un girmeyi başardığı katalogda Güney Ege’den elde edilen 4 sızma zeytinyağının da memecik türü zeytin olması dikkat çekti. Bu da gerek MİTSO olarak, gerek Milaslı zeytinyağı üreticileri olarak ne kadar doğru bir yolda yürümekte olduğumuzu gösterdi.
Biz de MİTSO olarak Milas zeytinyağının coğrafi işaretini aldık. Milas zeytinyağının önüne yepyeni ufuklar açıldı. Üreticimiz bilinçlenmeye, kaliteli ve markalı zeytinyağı üretmeye başladı. 54 zeytinyağı markamız oluştu. Bunlardan 10’u coğrafi işaret etiketi almayı başardı. Şimdiki hedefimiz, Milas zeytinyağına AB’den coğrafi işaret almak. Bunun için başvurumuzu da yaptık. Zeytinyağımızı uluslararası pazarlara sunmak istiyoruz. Şu ana kadar Katar’dan, Çin’den teklifler geldi. Biz de karşı teklifimizi yaptık. Milas zeytinciliğinin geleceği parlak görünüyor. Bu nedenle İstanbul’dan, Antalya’dan, hatta Artvin’den gelip ilçemizde zeytin üreticiliği yapmaya başlayan girişimcilerimiz var.
MİLAS ADINI TÜM DÜNYAYA DUYACAK
Bugün için kalite, asit farkına bakılmaksızın tüm yağlara eşit miktarda destekleme primi veriliyor. Bu durum kaliteli zeytinyağı üretenle kalitesiz zeytinyağı üreteni aynı seviyede desteklemek anlamına geliyor. Biz zeytinyağına uygulanan prim sisteminin değiştirilmesini istiyoruz. Kaliteli, düşük asitli, coğrafi işaretli zeytinyağı üretenler daha yüksek primle desteklenmeli. Ayrıca, zeytinyağına verilen prim AB ülkelerinde uygulanan seviyelere yükseltilmeli. Eğer zeytinyağı üreticisi iyi prim alırsa bunu yine zeytinliğinin bakımına harcar. Bunu yaşayarak gördük. Eğer prim ve fiyat düşük olursa üretici gerekli bakımı yapmaz, hatta zeytini hasat etmez, ağaçta bırakır. Böylece zeytinyağı verimi düşer. Sonuçta ülke ekonomisi zarar görür. Bizce zeytinciliğin geliştirilmesi için sofralık zeytine de prim desteği verilmeli. Markalı, coğrafi işaretli zeytinyağı ihracatı özendirilmeli.
Biz, Milas zeytinyağının tanıtımı için öncelikle ‘Milas Zeytin Hasat Şenlikleri’ yapmaya başladık. Bu yıl 5’incisini gerçekleştiriyoruz. Bu şekilde bir taraftan üreticimize çok değerli bir ürün ürettiği konusunda bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Yine bu şenlikler aracılığıyla üreticinin coğrafi işaret kalitesinde zeytinyağı üretmesini ve markalaşmasını özendirmek istiyoruz. Üçüncü olarak da yine bu şenlik aracılığıyla Milas zeytinyağının adını, kalitesini yurt içinde duyurmaya gayret ediyoruz. Ayrıca ulusal ve uluslararası fuarlarda zeytinyağımızı tanıtmaya çalışıyoruz. Bunun da çok güzel sonuçlarını almaya başladık.