Ülkemizde zeytin üreticileri kendi yağlarıyla kavrulmaya çalışırken, yerel yönetimler de imkanları ölçüsünde onlara destek olmaya çalışıyor. Kimi ücretsiz zeytin toplama kasası veriyor kimi yer örtüsü dağıtıyor kimi hibe yardımında bulunuyor. Çeşitli eğitimler düzenleyerek bilinçli üretimime katkı sağlayan belediyeler olduğu gibi, kurdukları tesisler aracılığıyla piyasa koşullarına göre daha uygun şartlarda sıkım imkânı sunan, organize ettikleri festival-şenliklerle üreticiyi tüketicilerle buluşturan belediyeler de var. Tüm bunları sizin için derledik. Bakın, kim ne tür imkanlar sunuyor…
İZMİR
Hastalık bitti, verim arttı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, ‘Başka Bir Tarım Mümkün’ vizyonuyla, çiftçinin zeytinini yere döktürmedi. Zeytinde halkalı leke hastalığıyla mücadele kapsamında 862 üreticiye yaklaşık 58 ton bordo bulamacı hibe edildi. Üreticinin hem girdi maliyetini azaltıp hem de verimi iki katına çıkaran uygulamayla kimyasal ilaç kullanımının da önüne geçildi.
BALIKESİR
Büyükşehir’den kasa ve örtü
Büyükşehir Belediyesi, dünyanın en kaliteli zeytinlerini üreten Balıkesirli zeytincilere toplama kasası ve örtüsü dağıttı. Bu kapsamda, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı her bir üreticiye 10 zeytin toplama kasası ve 4 zeytin toplama örtüsü verildi. Hedef toplamda 7 bin üreticiye 70 bin zeytin taşıma kasası ve 28 bin zeytin toplama örtüsünü dağıtımı yapmak.
AYVALIK
Daha yeşil bir Ayvalık için
Balıkesir’in Ayvalık Belediyesi, Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunları, TEMA ve Ayvalık Kent Konseyi iş birliğinde ‘Zeytin Hatıra Fidanlığı’ kuruldu. Cunda Adası’nın girişinde gerçekleştirilen törende 100 adet zeytin fidanı toprakla buluşturuldu.
DENİZLİ
Öncelikli hedef ilk 10’a girmek
Denizli Büyükşehir Belediyesi, atıl tarım alanlarında zeytin yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ve sertifikalı fidan kullanma alışkanlığının kazandırılması amacıyla 2023’te başlattığı zeytin fidanı hibe projesini sürdürüyor. Bu yıl 14 ilçede 240 bin zeytin fidanını toprakla buluşturacak olan Denizli Büyükşehir’in zeytin üretiminde öncelikli hedefi Türkiye’de ilk 10’a girmek. Denizli halen 13’üncü sırada bulunuyor.
MERSİN
Üreticilerin yüzü güldü
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde verdiği desteklerle hem yerli üreticiye destek oluyor hem de üretimi teşvik etmeye devam ediyor. Bu kapsamda, yeni teknolojiye ulaşamayan veya yüksek maliyetlerden dolayı eski yöntemlerle zeytinini boylayan üreticilere zeytin boylama makinesi dağıtıldı. Bu sayede 5-6 kişinin 1 günde yapacağı iş 1 saate düşerken, üreticinin de yüzü güldü.
BORNOVA
Onlar sertifikalı zeytinciler
İzmir’de Bornova Belediyesi, tarımsal üretime verdiği desteği zeytin yetiştiriciliği eğitimleriyle sürdürüyor. Zeytin ağaçlarının yetiştirilmesinden bakım ve korumasına kadar kapsamlı bir içeriğe sahip olan ücretsiz 48 saatlik teorik ve pratik eğitimleri başarıyla tamamlayanlar sertifika almaya hak kazanıyor.
KEPEZ
Seferberlik zamanı
Antalya’nın Kepez Belediyesi, iklim değişikliğiyle önemi artan tarımsal üretimde ve doğanın korunmasında örnek bir çevreci projeye imza atıyor. Çevre yatırımlarının merkezine geleceğin gıdası olarak görülen zeytini alan belediye, bu kapsamda, imarlı alanlarda kalan zeytin ağaçlarını kesilmekten kurtarıp parkların, bahçelerin ve caddelerin peyzajında kullanıyor. Antik Perge’ye bağlı büyük bir zeytinyağı üretim köyü olan Lyrboton Kome’ye de ev sahipliği yapan belediye, bu tarihi mirasın bilinciyle zeytin bahçeleri kuruyor. Buralara toplamda 30 bine yakın fidanın dikilmesi planlanıyor.
GEMLİK
Hem marka hem laboratuvar
Zeytine desteği 2020’deki dolu felaketiyle başlayan Bursa’nın Gemlik Belediyesi, üreticinin iki büyük sorunun çözümü için sulama havuzları inşa etti, arazi yollarını düzeltti. Belediyeye ait zeytin-zeytinyağı markası hayata geçirilerek hem üreticiye kazandırıldı hem de Türkiye’nin her yerine bölge zeytini ulaştırıldı. Ayrıca bir laboratuvar kurularak yaprak, toprak ve su analizi işlemleriyle çiftçinin bilimsel tarıma yönelmesi sağlandı.
GAZİANTEP
15 bin fidan dağıtıldı
Gaziantep genelindeki çiftçilerin ürün rekoltesini artırmak için mikro analizlerini sürdüren Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanlığı, bu kapsamda Yavuzeli ve Araban’da bölgenin eğimli ve kuru tarım arazilerinde zeytin üretimini desteklemek için 15 bin ‘Gemlik’ fidanı dağıttı.
HATAY
Deprem şehitleri anısına
Hatay Büyükşehir Belediyesi, 6 Şubat depremlerinde hayatlarını kaybedenleri anmak ve hatıralarını yaşatmak için yitirilen her can için ağaç dikme projesi başlattı. Toprakla buluşturulan fidanlara, depremde şehitlerinin isimleri verildi. Bu zeytinlerden elde edilecek zeytinyağları yitirilen canların hayrı için ihtiyacı olanlara dağıtılacak.
MUĞLA
Belediye-kooperatif el ele
Tarımsal kalkınmaya ve kooperatiflere büyük destek veren Muğla Büyükşehir Belediyesi, S.S. Bafa Doğal Yaşam Tarımsal Üretim ve Pazarlama Kooperatifi iş birliğiyle Bafa Zeytinyağı Üretim Tesisi’ni hayata geçirdi. Fabrikada saatte yaklaşık 700 kilogram zeytin sıkımı yapılacak, vatandaşlara filtreleme, şişeleme ve iklimlendirilmiş depolama hizmeti sunulacak. Üretimin yanı sıra tadım eğitimlerinin verileceği toplantı ve sergileme alanlarının oluşturulan tesisin özellikle Latmos yolu üzerinde yer aldığı için dışarıdan ziyaretlere açık bir turizm merkezi haline gelmesi hedefleniyor.
BURSA
Erken uyarı sistemiyle daha yüksek rekolte
Bursa’nın tarımda marka kent olması amacıyla çalışmalarını hızla sürdüren Büyükşehir Belediyesi, bu yıl Gemlik’in ardından İznik’te de zeytin hasadı gerçekleştirdi. Bursa’nın toplam yüzölçümünün yüzde 34’ünün tarım alanı olduğunu, bunun da yüzde 12’lik kısmında zeytinliklerin yer aldığını söyleyen yetkililer, “Bursa genelinde meyve veren zeytin ağacı sayısı 11 milyon 821 bin. Ağaç sayısı her geçen gün artıyor. Büyükşehir Belediyesi olarak erken uyarı sistemi yaptık, İl Tarım Müdürlüğü’nün sistemine dahil ettik” bilgisini paylaştı.
ALİAĞA
Şenlikte buluştular
İzmir Aliağa’da bu yıl 2’ncisi düzenlenen Zeytin Hasat Şenliği, Hacıömerli’de yapıldı. Bu kapsamda sabun yapımı, zeytin salamura ve kırma atölyeleri, zeytinyağı tadım yarışmaları, zeytinyağlı yemek yarışmaları, tarlada zeytin hasadı, zeytinyağı fabrikası ziyareti, zeytin fidanı dağıtımı, müzik dinletileri gibi birçok etkinlik gerçekleştirildi. 44 bin dekar zeytin alanının bulunduğu Aliağa’da 483 bin zeytin ağacı mevcut.
SİLİVRİ
Yaparak ve yaşayarak öğrenecekler
Silivri Belediyesi ve Nakipoğlu ailesi iş birliğiyle 30 dönüm araziye 5 bin 100 adet yağlık zeytin fidanı dikildi. Bahçeden 3’üncü yıl itibariyle ürün alınmaya başlanması ve 5’inci yılın sonunda senelik 7 bin litre zeytinyağı elde edilmesi planlanıyor. Ayrıca, Özel TÜRAM Meslek Lisesi öğrencilerinin bu bahçede bitki gelişiminden gübrelemeye tüm uygulamaları yaparak ve yaşayarak zeytin yetiştiriciliğini öğrenmeleri hedefleniyor.
EFELER
Bakımlarını da yaptılar
Aydın’ın Efeler Belediyesi, hem zeytin ağaçlarının meyvelerinin dökülüp telef olmasını önlemek hem de Efeler’in zeytinlerinden elde edilen zeytinyağlarını vatandaşlarla uygun fiyatla buluşturmak için her yıl olduğu gibi bu sezon da zeytin hasadı yaptı. Silkme işlerini bitiren ekipler, ağaçların bakımını gerçekleştirdi.
DERİK
Ünlü simalarla renklendi
Mardin’in Derik ilçesinde, ‘Zeytin Anavatanında Şahlanıyor’ projesi kapsamında ilk kez zeytin festivali düzenlendi. Mardin’in renkli yüzlerinden olan ‘dünyanın en uzun insanı’ Sultan Kösen ve Marilyn Monroe’ya benzerliğiyle bilinen Melek Akarmut da etkinliğe renk kattı.
MUDANYA
Topraktan halka, tarladan sofraya
Bursa Mudanya Belediyesi, ‘Topraktan halka, tarladan sofraya’ projesi kapsamında belediyeye ait arazilerde, refüj ve parklarda yetişen zeytinleri toplayarak zeytinyağı haline getirdikten sonra ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırıyor. Kaliteli zeytin üretimi, tarihi ve doğal güzellikleriyle anılan Trilye’de şenlik de düzenleyen belediye, yerleşik stantlarda zeytin, zeytinyağı, sabun ve zeytinyağı ekstraktlı kozmetik ürünlerinden oluşan ürünlerin tanıtımına öncülük ediyor.