FİRMA: Zagoda Tarım A.Ş.
MARKA: Zagoda
BÖLGE: Manisa, Köprübaşı
Kökleri Doğu Karadeniz’e uzanan ama hayata Manisa Köprübaşı’nda geçen tutkulu bir yol hikayesi
İsmail Şahin, ünlü ozan Nazım Hikmet’in, ‘Yaşamaya Dair’ şiirindeki öğüdünün izinden gidip 70’ini beklemeden 16 bin 500 zeytin ağacı dikmiş. Bunlardan elde ettiği yüksek polifenollü ultra premium kalitedeki zeytinyağını Doğu Karadeniz’de salamura yeşil zeytine verilen ‘Zagoda’ ismiyle markalaştırmış.
Ünlü şair Nazım Hikmet, 1947 yılında kaleme aldığı ‘Yaşamaya Dair’ isimli şiirinde, “Yani, öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı / Yetmişinde bile, mesela, zeytin dikeceksin / Hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil / Ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın için / Yaşamak yanı ağır bastığından” diye seslenmiş her birimize. İşte, ‘Zagoda’ markasının yaratıcısı Şahin ailesi için de yaşamak yanı ağır basmış ve üstadın öğüdünü tutmuşlar, hem de 70’lerini beklemeden, 16 bin 500 adet zeytin ağacı dikmişler. Öyle çocuklarına falan kalsın diye de değil, ömürlerine bereket olsun, sevdikleriyle ve çevreleriyle bu keyiflerini paylaşalım diye… Peki, bu aşamaya gelirken neler yapmış, neler yaşamışlar? Firmanın kurucusu İsmail Şahin, anlattı, biz de dinledik.
BAHÇELERE ASLA KİMYASAL GİRMİYOR
“Manisa’nın Köprübaşı ilçesinde 2017’de 150 dönüm arazi satın aldık. ‘Arbequina’, ‘Trilye’ ve ‘Ayvalık’ çeşitlerinde toplam 16 bin 500 adet zeytin ağacı diktik. İyi Tarım Uygulamaları Yönetmeliği’ne göre ağaçlarımızı tamamen doğal olarak yetiştirmek için her türlü uygulamaları sistemimize entegre ettik. Organik olmayan hiçbir gübre kullanmadık. Bahçelerimize asla kimyasal ilaç sokmadık. 2020’de zeytinyağı üretimine başladık. Zeytinlerimizi erken hasat ediyoruz, tek tek elle topluyor ve aynı gün son teknoloji tesiste hijyen kurallarına azami dikkat göstererek 27 derecenin altında soğuk olarak özenle sıkıyoruz. Ortalama 8-9 kilo zeytinden 1 litre zeytinyağı elde ediyoruz. Ultra premium kalitede üretim yapıyoruz. Hiçbir kimyasal işleme tabi tutmuyor, katkı maddesi ve koruyucu kullanmıyoruz. Üretim ve yönetim süreçlerimizde ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Standartları ile ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’ni uyguluyoruz. Zeytinyağlarımızın serbest yağ asit oranı yüzde 0.1 civarında olan yüksek polifenollü yağlarımızı kendi dolum tesisimizde filtreleyerek şişeliyoruz. Zeytinyağlarımızı özel iklimlendirme koşullarında, kuru, serin ve ışık almayan ortamda muhafaza ediyoruz.”
MARKA İSMİ DOĞU KARADENİZ’DEN
Zagoda Tarım’ın tek markası var, o da aynı ismi taşıyor: Zagoda… İsmail Bey, “Aslen Trabzon doğumlu olduğum için ve Doğu Karadeniz’de halk arasında salamura yeşil zeytine ‘Zagoda’ denildiği için markamıza bu ismi verdik” diyor. Halen ‘Arbequina’, ‘Ayvalık’ ve ‘Trilye’ olmak üzere 3 ürünleri bulunduğunu söyleyen İsmail Şahin, gelecek sezon, dikimini yaptıkları yeni yağlık zeytin ağaçlarıyla bu sayıyı 7’ye çıkaracaklarını belirtiyor. “Yıllık üretim kapasitemiz şimdilik 25 bin şişe. Ağaçlarımızın büyümesiyle beraber üretim miktarımızı 50 bin şişeye çıkarmayı planlıyoruz. Bu kalitede, ağızda acılık veren ve boğazı yakan zeytinyağlarıyla ilk kez yurtdışında tanıştım. Bu yağların dünyada üretilen zeytinyağları içinde yüzde 10’a tekabül ettiğini ve talebin hızlı şekilde arttığını öğrenince ben de bu kalitede zeytinyağı üretmeye karar verdim. Yurtiçinde zeytinyağı satışımızı internet sitemizden yapıyoruz. Amerika’da satışlarımızı burada kurduğumuz firmamız üzerinden yapıyoruz. İngiltere ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne ihracatımız var. Hedefimiz kalite standartlarımızı koruyarak Türkiye’ye ve dünyaya yüksek kaliteli zeytinyağı sunmak ve ihracatımızı daha da artırmak” diye konuşuyor.
TOPLAM 38 MADALYA
2021’i Kanada, İngiltere, İtalya, İsrail, Arjantin ve Türkiye’den 9 ödülle kapatan Zagoda, 2022’de yurtiçi ve yurt dışında alınmadık ödül bırakmamış. 2022’de 2’ncisi düzenlenen, Türkiye’nin ilk ve tek uluslararası zeytinyağı yarışması Anatolian IOOC’de “Türkiye’nin En İyi Zeytinyağı” seçilmiş. Japonya, Arjantin ve Türkiye’de “Sınıfının En iyi Zeytinyağı” ödülüne layık görülen Zagoda, Amerika, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, İsrail, Arjantin ve Türkiye’den toplam 38 madalya almayı başarmış.
İsmail Şahin, “Ne şanslıyız ki, arazimizin bulunduğu bölge, Ege Üniversitesi’nce zeytin ağacının yetişmesi için en ideal coğrafyalardan biri olarak ifade ediliyor” diyor.