Zeytin ve zeytinyağının değerini
bilen bir otel grubu: Barut Hotels
Sektörde 50 yılı geride bırakan ve halen 13 otelle turizme hizmet veren Antalya merkezli Barut Otelleri, Lara Barut Collection ve Acanthus Cennet Barut Colection adlı tesislerinde Butik Zeytin Zeytinyağı Üreticileri Derneği üyelerinin ödüllü zeytinyağlarını hem mutfağında kullanıyor, hem de tanıtımını yapıyor.
Antalya merkezli Barut Otelleri, 50 yıllık köklü bir marka. Toplam 13 otelleri var. Sektörde birçok yeniliğe öncülük eden grup, 2019’da bir ilke daha imza atarak ülkemizin ödüllü zeytinyağlarına otellerinde yer vermek istemiş. Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Barut’un projesi ilk kez ‘Lara Barut Collection’ ve ‘Acanthus Cennet Barut Collection’ otellerinde hayata geçirilmiş.
Ahmet Bey, yöreye özgü ‘Tavşan Yüreği’ zeytin çeşidine olan ilgisiyle bu konuda çalışmalar yapan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya ile temasa geçmiş. Doç. Dr. Özkaya, Ahmet Barut’la değerlendirmelerine devam ederken, bu zeytin çeşidinin kullanılmama veya bilinmeme nedeninin kusursuz ‘Tavşan Yüreği’ üreten kimsenin olmamasına yoğunlaşmış. Eğitim konusunun yetersiz olduğunu belirleyerek Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır’ın desteğiyle bir eğitim çalışması planlamış. Bu kapsamda hem işletme sahiplerine, hem de makine operatörlerine zeytinyağındaki kusurlar hakkında bilgiler aktarılmış, kusursuz zeytinyağı üretmenin yolları anlatılmış, tadım eğitimi de yapılmış. Ancak günün sonunda hiçbiri, “Biz kusursuz ‘Tavşan Yüreği’ zeytinyağı üretiriz” dememiş.
ÖZEL BİR KOMİSYON OLUŞTURULDU
Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya, otellerinde bu zeytin çeşidine yer verme konusunda çabaları devam eden Ahmet Bey’e, Butik Zeytin Zeytinyağı Üreticileri Derneği ile beraber çalışma yapılmasını önermiş. Bu projedeki hedef, dernek üyesi firmaların ödüllü zeytinyağlarını Lara Barut Collection ve Acanthus Cennet Barut Colection otellerinin misafirlerine sunmakmış. Sunulacak yağların seçiminin yapılması için bir komisyon kurulmuş. Ahmet Barut ve mutfak şefi Özkan Şen başta olmak üzere bu konuda uzman kişilerden oluşan komisyona Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fügen Özkaya başkanlık etmiş.
Komisyon, dernek üyelerinden gelen numuneleri titizlikle ele almış, test etmiş ve seçimlerini tamamlamış. Bu süreçte sadece tadım analizleri dikkate alınmamış, şişenin rengi ve kapak özelliği gibi faktörler de seçim kriterleri arasında yer almış. Seçilen zeytinyağları orijinal etiketleriyle satın alınmış. Bu çalışmalar kapsamında aralarında tadım uzmanı eczacı Atilla-Sebahat Totoş çiftinin de bulunduğu 4 eğitmen 2 gün boyunca otellerin F&B çalışanlarına zeytin ve zeytinyağını tanıtan bilgiler vermiş. Finalde tadım eğitimi de yapılmış. Bu eğitimi alan ekipler artık zeytinyağı nasıl tadılır ve tattırılır konusunda bilgi sahibi olmuşlar, polifenolün sağlık için önemini öğrenmişler.
HEM TADIYOR, HEM SATIN ALIYORLAR
Mutfak şeflerinin yönetiminde her bir zeytin çeşidine ait zeytinyağları alakart restoranlar önünde sergilenmiş. Misafirlere masaya oturur oturmaz tıpkı şarap tattırır gibi zeytinyağı tadımı yaptırılmaya başlanmış. Merak ettikleri konularda bilgilendirmede bulunulmuş. Tadım veya tanıtım sonrasında zeytinyağını beğenen konuklar ürünleri satın alarak ülkelerine eşsiz Türk zeytinyağlarıyla dönmeye başlamışlar. Ödüllü zeytinyağları Lara Barut Collection ve Acanthus Cennet Barut Collection’ın tüm büfeleri ve alakart restoranlarında kullanılmaya başlanmış. Misafirlerin farkındalığı artırılıp bu kaliteli tatlarla buluşmasının hemen akabinde her iki oteldeki zeytinyağı stantlarının önünde kuyruklar oluşmaya başlamış. Bu çalışmaların sonucunda ülkemizde ilk kez bir otel grubunda Türk zeytin çeşitlerinden elde edilmiş kaliteli ve ödüllü zeytinyağları çeşit bazında tadına baktırılarak tanıtılmış ve ortaya bu güzel örnek çıkmış.
YÖRESEL ANTALYA MUTFAĞI TİRMİS RESTORAN’DA
Adını Antalya’ya özgü sağlıklı bir baklagil çeşidi olan Tirmis’ten alan Lara Barut Collection bünyesindeki restoran, hibeş, tahinli kabak tatlısı, şiş köfte ve tahinli piyaz gibi Antalya’ya özel lezzetlerin yanı sıra sadece yerel halk tarafından bilinip şehirle buluşmamış tatları da misafirlerine sunuyor. Türk ve Antalya kimliğini onlarca ülkeden gelen misafirlerine tanıtan restoranda hazırlanan tüm yiyeceklerde Antalya’nın doğal lezzetleri kullanılıyor, satın alma ise yerel üreticilerden sağlanıyor.
2020-2021’DE ZEYTİNYAĞI TÜKETİMİ
Lara Barut Collection
* Misafirlere satılan zeytinyağı miktarı: 630 şişe (500 ml).
* Büfede ve misafir tadımında kullanılan zeytinyağı miktarı: Bin 621 şişe (500 ml).
* Toplamda 2 bin 251 şişe (bin 125 lt) zeytinyağı kullanımı gerçekleştirilmiş.
Acanthus Cennet Barut Collection
* Misafirlere satılan zeytinyağı miktarı: 350 şişe (500 ml).
* Büfede ve misafir tadımında kullanılan zeytinyağı miktarı: 158 şişe (500 ml).
* Toplamda 668 şişe (334 lt) zeytinyağı kullanımı gerçekleştirilmiş.