Cumhuriyet Bulvarı No: 82 Erboy 2 İş Merkezi

İzmir’in köklü ailelerinden ‘Eritenel’lerin zeytin ve zeytinyağı ile olan ilişkileri 1940’lara kadar uzanıyor.  İsmail Eritenel ve kardeşi Seyfi, o yıllarda Alsancak Darağaç Şehitler Caddesi’ndeki dökümhanelerinde pompa, su türbini, hidrolik zeytin preslerinin imalatına başlamışlar. Kısa sürede isim yapmışlar ve tüm Türkiye’de aranan marka olmuşlar. Öyle ki, ülkemizde zeytin ve zeytinyağı üretimi yapılan her yerde onların imalatı olan presler kullanılmaya başlanmış. Bu preslerden bazıları halen Ayvacık’taki Adatepe ve Urla’daki Köstem zeytinyağı müzelerinde sergileniyor. Tirilye’de de artık kullanılmayan birçok fabrikada 1952 tarihli Eritenel kardeşlere ait hidrolik presler bulunuyor.

BİLİŞİM SEKTÖRÜNDEN EMEKLİ OLDU

Dökümhane 1970’lerde kapanmış. Kardeşlerden Seyfi Eritenel’in oğlu İrfan Bey, 1968’de ODTÜ İşletme’den mezun olduktan sonra İngiltere’de yüksek lisans yapmış. 14 yıl Turyağ’da çalıştıktan sonra Fekom Bilgisayar’ı kurarak 10 sene de bilişim sektörüne hizmet vermiş.  Emekliye ayrıldığında, toprakla ilgilenmeyi sevdiğinden, dedesinin Mordoğan’daki eski tarlalarını satın almış.  Önce meyve ağacı dikmeyi düşünmüş. Ama yapraklarının iki renkli olup mavi denizin önündeki görüntüsünden çok hoşlandığı için zeytin ağacı dikmeye karar vermiş. 1992’de ilk sofralık zeytin fidanlarını toprakla buluşturmuş. Bütün tarlalarından deniz görünüyor ve bildiğimiz kadarıyla zeytin ağaçlarının içinde yer alan tek fabrika ona ait.

SIKIM MAKİNELERİ ALFA LAVAL MARKA

2011 yılında, uzun yıllar Alfa Laval’da çalışmış liseden arkadaşı Ünal Irkdaş’ın yardımıyla ‘Alfa Laval’ markalı zeytin sıkım tesisini kurmuş. Eski Fekom çalışanı Turgay Aynur’un da katkılarıyla Zeytince Ltd. Şti.’yi hayata geçirip zeytinyağı sıkmaya başlamış. Bu sürede Mordoğan’da iki arazi daha almış ve onlara da zeytin dikmiş. 2013’te, ileride gereksinim duyulmayacağı düşünüp Zeytince Ltd. Şti.’yi kapatmış. 2015 yılında diğer dedesinin mezarının Torbalı civarındaki Demirciköy’de olduğunu öğrenmiş, oradan da bir bahçe almış.

DÖRT BAHÇEDE BİN 200 AĞAÇLARI VAR

Ailenin şu an dört bahçesi var.  Ağaçların cinsi ‘Gemlik’, ‘Karaca’, ‘Domat’, ‘Edremit’ ve ‘Tekir’. Bahçelerin ve zeytinyağı operasyonunun sorumluluğu Akhisar’ın Zeytinliova köyünden Recep Dalkılıç’a emanet. Eriteneller her yıl ekim ayında Mordoğan’da hasat ve sıkım için toplanıyorlar. İrfan Bey, genel organizasyonu yapıyor. Eşi Nevin Hanım, oğlu Tugan ve ABD’li eşi Amber, zeytin toplamaya ve yağ sıkımına yardım ediyor. Çiftin diğer oğulları Batu da işlemlerin fotoğraflarını çekerek anı kaydediyor. Zeytin toplama ekibini ise Recep Dalkılıç’ın akrabaları ve iş arkadaşları oluşturuyor.

OĞLU VE ABD’Lİ GELİNİ DE DAHİL OLDU

İlk yıllarda 1 tonu dahi bulmayan yağ miktarı zamanla bahçelerin artması ve yeni dikilen ağaçların büyümesiyle 4 tona yaklaşmış.  Ürettikleri zeytinyağını aile içinde, akrabalar ve arkadaşlar arasında tüketiyorlar. Henüz sabit bir satış kanalları yok. Ancak son yıllarda yükselen yağ miktarı ve talep nedeniyle daha farklı satış imkanlarını araştırmaya başlamışlar.

2017’de Tugan ve eşi Amber Foose, hasat ve sıkıma yardım ederken yağın kalitesini etkileyen unsurları öğrenmişler.  Aşçılık ve beslenme üzerine yüksek öğrenimini tamamlayan Amber Hanım, Türkiye’de tadım kursuna gitmiş ve zeytinyağı hakkında birçok şey öğrenmiş. Makine mühendisi Tugan Bey ise sıkım hakkında bilgi sahibi olmuş. Makineyi kullanma konusunda kendisini geliştirmiş. 2018’de adına şahıs şirketi kurmuş ve ‘Zeytinel’ markasını oluşturmuş.

İKİ YILDA ÖDÜL ÜSTÜNE ÖDÜL

2019’da ve bu yıl Zeytindostu Derneği’nin düzenlediği zeytinyağı kalite yarışmasından iki altın ve bir gümüş madalya ile dönmüşler. UZZK 2020 Kalite Yarışması’nda hafif meyvemsilik kategorisinde ikinci olmuşlar. Olive Japan 2020’de de altın madalya ile taçlanmışlar. “Kurumsallaşmamızla beraber amacımız zeytinyağımızın kalitesinden ödün vermeden yurtdışına ihraç etmek.  Şu anda kalitemizi ulusal ve uluslararası yarışmalarla ortaya koyma çabası içindeyiz” diyorlar.