AnadOlive’ın kurucusu yüksek gıda mühendisi Aysu Gürman, Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği’nden mezun olduktan hemen sonra yüksek lisansa başlamış. Ve hiç özel sektör tecrübesi olmadan girişimci olarak iş hayatına başlamış. AnadOlive hikayesi babasının 2015’te Manisa Saruhanlı’da satın aldığı 35 dönümlük zeytin bahçesi ile hayat bulmuş. O güne kadar zeytin yetiştirmeyi ve işlemeyi sadece kitap üzerinde bilirken, bir anda zeytinlik sahibi bir gıda mühendisi olarak işi yaşayabilme şansı doğmuş. Ailecek keyifle zaman geçirdikleri bu bahçede farklı şeyler yapma hevesleri hep varmış. Zeytinin mucizesini hayatlarının her aşamasına taşımak istiyorlarmış. Ama ilk zeytinlerinin yağa işlendiği zaman aslında teoride öğrendiği birçok şeyin gerçekte başka ilerlediğini ve aslında hiç anlatılmayan şeylerin de olduğunu görmüş.
PİRİNA İLE KARASUYU İŞLEDİ
“Örneğin, zeytin yağa işlenirken çıkan yan ürünlerin yönetimi hakkında bir şey anlatılmamıştı bize. Pirina ve karasuyun, özellikle karasuyun aslında işletmeler için ne kadar sorun olduğunu, işletmelerden öte çevre için yarattığı tahribatı da görünce buna çözüm arayışı içine girdim. Ve yeni bir şeyler yapma hevesim doğaya olan aşkımla birleşti. ‘Pirina ve karasuyu işleyerek neler yapabilir?’ sorusuna odaklandım. Bir gıda mühendisi olarak elbette yeniden gıdaya dönüştürme yetkinliğine sahiptim. Bu iki yan ürünü işleyerek ilk inovatif ürünümüzü toz zeytini ortaya çıkardım. Bunu yaparken de AnadOlive kimliğini almamız, yani şirketleşme aşamamız TÜBİTAK 1512 desteğiyle oldu. 2018’de yaklaşık 3 bin 300 girişim arasından 150 girişim desteklendi ve biz de onlardan biri olmayı başardık. Ege Üniversitesi Ege Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde (Ege Teknopark) faaliyet gösteren tek gıda girişimi olarak yolumuza devam ediyoruz. Zeytini odağına alan Ar-Ge çalışmalarımızla yeni ve farklı ürünler ortaya çıkarmanın yanında teknoloji de geliştiren bir firma olarak çalışıyoruz” diyor.
20 GRAMA TAM 100 ZEYTİN SIĞDIRDI
“Peki, nedir bu toz zeytin?” derseniz, Aysu Hanım şöyle anlatıyor: “Pirina ve karasuyun yeni teknolojik yöntemlerle biyoyarayışlı bileşenleri özütlenip işlendikten sonra toz forma dönüştürülen bir gıda lezzet bileşeni diyebiliriz. Peki, zeytinden farkı ne? Zeytine göre 20 kat daha fazla makro ve mikro besin içeriğine sahip, daha az yağ ve tuz içeren konsantre bir zeytin mucizesi diye tanımlayabilirim. Yaptığımız yenilikle bir pakete, yani 20 grama 100 adet zeytini sığdırmayı başardık. Bu ürünle zeytin günün her öğününde kullanılabilecek bir form almış oldu. Öyle ki ister salatanıza, etlerinize baharat olarak, ister yeniden ezme formuna dönüşerek atıştırmalıklarınızın reçetelerine dahil edebileceğiniz alternatif bir lezzet sunuyoruz. Bunun yanında toz zeytin içeren baharat karışımlarımız, çaylarımız, sabunlarımız ve ozon yağlarımız mevcut.”
39 AYDA TÜKETECEĞİ SUYU KORUDU
Ürünlerini online pazaryerlerinde satmanın yanında İzmir’de iki noktada da sıcak satış yaptıklarını söyleyen Aysu Gürman, ekliyor: “AnadOlive olarak kuruluş amacımız toprağı, suyu, yani doğayı koruyacak işler yapmaktı. Bu anlamda sürdürülebilir kalkınma hedefleri bizim için çok önemli. Yaptığımız bu girişimle kurulduğumuzdan bu yana 3.5 yılda bir kişinin 39 ay boyunca harcayacağı miktar suyu korumuş olduk. Satışlarımızdan elde ettiğimiz gelirle zeytin ağaçları dikmeye devam ettik. 800’den bin ağaca doğru hızla koşuyoruz. UNDP ile sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda attığımız adımları ölçümlediğimiz bir etki raporu hazırladık. Bununla ilgili gelecek planlarımızı emin bir şekilde yapıyoruz.”