1. Asitliyse yakar.
Zeytinyağının genizde yarattığı yakma hissi, zeytinyağının içinde bulunan polifenollerden kaynaklanmaktadır. Polifenol içeriğinin fazlalığı yağın kalitesizliğinin değil, kalitesinin göstergesidir. Fazla asitlik midede yanma yapar, genizde ve ağızda yanma hissi yaratmaz.
2. Filtresiz zeytinyağı daha doğaldır.
Zeytinyağı filtresizse daha doğal değildir. Zeytinyağı filtrelenince besin değerlerini kaybetmez. Zeytinyağı filtrelenmezse kullanım ömrü 2 aya kadar düşer ve 2 ayın sonunda koku yapmaya başlaması muhtemeldir.
3. Bekledikçe güzelleşir.
Zeytinyağı bekledikçe güzelleşmez. Filtrelenmiş natürel sızma zeytinyağının kullanım ömrü 2 yıldır. Zeytinyağının bekledikçe güzelleşmesi fikri tamamen yanlıştır.
4. Zeytinyağı yanar.
Zeytinyağı kızartmalarda kullanabileceğiniz en sağlıklı yağlardan biridir. Yanma eşiği 200-210 santigrat derecedir.
5. Yemeği ağır yapar.
Ağır yapmaz. Kullanılan zeytinyağının kalitesi düşük olabilir.
6. Yol kenarında satılan yağ daha doğaldır.
Yol kenarında satılanın daha doğal olduğu gibi bir kesinlik yoktur. Zeytinin işlenme biçimi çok önemlidir. Zeytinyağı çok iyi işlense bile sıcak havada pet şişelerin içinde satılması zeytinyağının kalitesini tamamen bitirmekle birlikte, uzun süre sıcakta ve gün ışığında beklemişse sağlığa zararlı hale bile gelebilir.
7. Sofralık zeytin kokması kalitesini ve doğallığını gösterir.
Zeytinyağının yeşil veya siyah sofralık zeytin gibi kokması kalitenin göstergesi değildir, tam aksine duyusal kusurlarının olduğunun bir göstergesidir.
8. Etikette yazan her şey doğrudur.
Kesinlikle her zeytinyağının etiketine aldanıp alışveriş yapmamalıyız. Üreticiye doğru soruları sorup doğru cevapları almalıyız.
9. Zeytinyağının renginden kalitesini anlayabiliriz.
Zeytinyağının rengi kalitesini veya besin değerlerini belirtmez. Zeytinyağının rengi toplandığı ağaca, hasat zamanına ve sıkıldığı tarihten itibaren geçen zamana bağlıdır. Zeytinyağı zaman geçtikçe rengi koyulaşabilir ancak besin değerlerini Son kullanma tarihine kadar korur.
10. Zeytinyağını buzdolabında saklamak daha iyidir.
Tam aksine zeytinyağını buzdolabında saklayarak kalitesini düşürmek daha muhtemeldir. Zeytinyağını soğuk ortamdan sıcak ortama sıklıkla çıkartmak, kalitesini ve içinde bulunan oleik asidi serbest hale getirip asitliğini yükseltmesi daha muhtemeldir.
(Kaynak: https://otank.com.tr/zeytinyagi-hakkinda-dogru-bilinen-10-yanlis/)