Cumhuriyet Bulvarı No: 82 Erboy 2 İş Merkezi

‘Hangi zeytinyağı?’ diyorsanız, buyurun o zaman

Serdar Öçten Ünsal, 1963 Ankara doğumlu. 1986-2011 yılları arasında serbest muhasebecilik yapmış. 2006’da emekli olduğu halde ticari hayatına devam etmiş ve bugüne kadar tüketici konumunda bulunmaktan duyduğu sıkıntıların sonucu üretime katkıda bulunmak amacıyla, tesadüfen Balıkesir Burhaniye’den almış olduğu bir arazi üzerine zeytin fidanı dikmiş. Aslında yolun başında sıkıntıların her ne kadar şahsına ait olduğunu aklına getirse de, ülkemizin üreticilerine ait sorunların da içine düşmüş bulunmaktan dolayı mücadele etmeye karar vermiş.

Sevgisi yolunu daha ileriye taşımış

Kutsal zeytin ağacına olan sevgisi yolunu daha ileriye taşımış. Üretici ve tüketici sorunlarını ele almış, kongrelere, seminerlere, kurslara katılarak zeytin ağacı ve meyvesi hakkında bilgi dağarcığını geliştirmiş. Bu geliştirme sevdaya dönüştüğünde ise artık Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksek Okulu Zeytincilik Endüstrisi’nden mezun bir zeytin teknikeri imiş. Yurt içi ve dışı eğitimlere katılarak kendisini bu alanda geliştirmeye adamış, birçok sosyal projede görev almaya çalışmış. Tanıştığı üniversite öğretim görevlilerinin çalışmalarına kulak vererek, bu konuda sektör bileşenleriyle de görüşerek zeytin ağacı ve meyvesi hakkında öğrenmenin bitmeyeceğini, her gün yeni konuların ortaya çıkacağını anlamış. Deyim yerindeyse bir zeytin sevdalısı ve eğitim gönüllüsü olarak ülkemiz sektörüne katkı sağlamak için canla başla çalışıyor.

Neler mi yapıyor? Ne yapmıyor ki!

Yurt içi ve dışında zeytin fidanı, sulama, gübreleme, yetiştiricilik, tadım, makine eğitimleri alıyor. Profesyonel olarak resmi zeytinyağı tadım panelistliği yapıyor. Bir dönem önce Ankara temsilciliği, sonra yönetim kurulu üyeliği ve genel sekreterlik görevlerinde bulunduğu Zeytindostu Derneği’nde ve Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi’nde tadım eğitimleri verdi/veriyor. Uluslararası yarışmalar için zeytinyağı üretiyor, kimi firmalara da destek sağlıyor. Özellikle İspanya, Yunanistan, Portekiz, İtalya ile ülkemiz zeytinciliğinin karşılaştırmasına ait birçok platformda yazılar kaleme alıyor. Yurt dışı fuarlara katılarak diğer zeytin çeşitlerinden elde edilen zeytinyağlarının aromatik bileşenlerine yönelik çalışmalarda bulunuyor.

Para, zaman, emek boşa gitmesin

Diyor ki:
“Sektöre girdiğimde yanlış giden bir şeyler olduğunu hissettim ve elimden geldiğince zeytin-zeytinyağı gönüllüsü olmaya çalıştım. Bu işe başlayacak insanlara para, zaman ve emeklerinin boşa gitmemesi için yol gösterici olmaya çalıştım. İlk fikir www.hangizeytinyagi.com üzerine oluştu. Bu sitede zeytinyağı sektöründe yaşadığım günlük olayları yazmaya başladım. Sonra zeytin fidanından zeytinyağı üretimine kadar doğru bildiklerimi anlattım. Yurt içi ve yurt dışı fuar, seminer, kongre bilgilerini paylaştım. Orada yapılanları izleyerek, yorumlarım ve fotoğraflarımla insanlara bilgi verdim. Zeytinyağı eğitim duyurularını paylaştım, eğitim sonrası yaşanılanları anlattım.
Hemen arkasından konusunda uzman olduğum zeytinyağı üretiminde doğru markalar hakkında ‘yıldızlı ürünler’ başlığıyla tüketiciye kusursuz ve doğru zeytinyağı markasını bulması konusunda yardımcı oldum. İnternet üzerinden ve market raflarından ücretini ödeyerek düzenli olarak çeşitli markalara ait zeytinyağı aldım, duyusal analizlerini yaptım, şüphelendiğim yağları kimyasal analizlere gönderdim. Hileli, tağşişli yağları hem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bildirdim, hem de sosyal medyada paylaştım. Sektöre yön verdiğimin bilinci ve tüketicilerden gelen istek üzerine www.hangizeytinyagi.net’i kurdum. Burada kaliteli markaların üretimlerini bir araya getirdim ve tüketiciye sundum. Tüketiciler satın almak için siteyi ziyaret ettiğinde, zeytin çeşidine, bölgesine ve ilk defa hafif, orta, yoğun aromaları sekmesiyle alış veriş yapıyorlar. İnsanlara faydalı olmanın mutluluğunu yaşıyorum.”

SATIRBAŞLARI
* Zeytinyağı çok kıymetli bir yiyecek.
* Isı, ışık ve nemden uzak bir şekilde muhafaza edilmeli.
* Pet değil, cam şişede alınmalı.
* Boğazı yakmalı, yeşil elma, çimen gibi kokmalı.
* Çiğ olarak tüketilmeli.