Cumhuriyet Bulvarı No: 82 Erboy 2 İş Merkezi

Manisa’daki Aigai Antik Kenti’nde devam eden kazılarda en yenisi bin 800, en eskisi 2 bin 500 yıllık yüzlerce kandil bulundu. Kandillerde yakıt olarak zeytinyağı kullanıldığına dair bulgulara ulaşıldı.

Batı Anadolu’da kurulan 12 Aiol kentinden biri olan Manisa Yunusemre’ye bağlı Yuntdağıköseler yakınındaki 2 bin 700 yıllık geçmişe sahip antik Aigai kentinde yürütülen kazılarda, ‘kentin çöplüğü’ olarak bilinen çukurda, tarihe ışık tutan, en yenisi bin 800, en eskisi 2 bin 500 yıllık yüzlerce kandil bulundu. Bu kandillerde yakıt olarak zeytinyağı kullanıldığına dair de bulgulara ulaşıldı.
ÇÖP ÇUKURUNDA BULUNDU
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Sezgin, Aigai’deki kazıların 2004’ten günümüze devam ettiğini belirterek, “Geçtiğimiz yıl yaptığımız kazılarda elimize çok sayıda kandil geçti. İnsanoğlunun en temel ihtiyaçlarından biri barınma. Barınma ihtiyacının bir karşılığı da aslında aydınlatma gereksinimi. Gece karanlığında evleri aydınlatmak temel ihtiyaç. Birçok kandil, özellikle 2015’te kazdığımız bir çöp çukurunda ele geçti” dedi.
YEMEKTE DEĞİL, AYDINLATMADA
Prof. Dr. Sezgin, şu bilgileri aktardı: “Bu kandillerde kullanılan yakıt ise temel olarak zeytinyağı. Yani bizim günümüzde aklımıza gelmeyen bir şey ama temel olarak antik dönemde zeytinyağı iki yerde kullanılıyor. Birincisi kandillerde aydınlatma amacıyla yakıt olarak, ikincisi de vücudu yağlamak için. Mutfakta daha az kullanılıyor. Bu kandiller bize çok şey ifade ediyor. Antik kentin arazisi zeytinyağı yetiştiriciliği için uygun ama bir yandan da şunu söylemeliyim, en çok karşılaştığımız menengiç (çitlembik) ağacı. Yakın tarihe kadar kullanımda olan, antik kente yakın birçok bölgede menengiç yağı çıkaran atölyeler var. Zeytinyağı bizim bildiğimiz gibi yemeklerde değil, daha çok yakıt olarak kullanılıyor.”

(res)
Ellerinde çok daha fazla iyi korunmuş kandil olduğunu belirten Prof. Dr. Yusuf Sezgin: “Bunlar Manisa Müzesi’ndeler. Yeni müze açıldığı zaman sergilenecekler.”