Zivane, ‘Delice’ türü zeytin ağaçlarına yapılan bir tip aşıya verilen isim. Dede Hemdi Bey’in soyadı ‘Zivane’ olunca işi de kaçınılmaz olarak zeytin, tarım, çiftçilik olmuş. Oğlu Ahmet Zivane de onun yolundan gitmiş. Babasından kalan zeytinlikleri zaman içinde büyütüp genişletmiş. Hamdi Zivane, 1979 yılında ‘Edincik Zeytin Üreticileri Topluluğu’ (EZÜT) adıyla, tıpkı bir kooperatif mantığıyla, birden fazla ortaklı şirket kurmuş. Ama çok da uzun ömürlü olmamış. Ortaklar zaman içinde birer ikişer ayrılmış. Hamdi Bey 2001’de vefat edince bayrağı oğlu Ahmet Zivane devralmış. EZÜT günümüzde yüzde 100’ü Ahmet Bey’e ait bir şahıs şirketi olarak yoluna devam ediyor. Belki yanında ortaklar yok ama oğlu, kızı ve damadı var.
KIZLARININ DOĞUMU FIRSAT OLDU
Ailenin öyküsünü dinlediğimiz İpek Zivane Eryürük’ün kendi deyimiyle bu işe bulaşması Şubat 2018’de kızı Mercan’ın doğumuyla başlamış. Kurumsal hayattan sıkılmış ve ailesinin işini öğrenme çabaları içindeyken tam da o sırada önüne gelen fırsatı değerlendirmek istemiş. “Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği mezunuyum. 2000-2001’de ABD UC Berkeley’de işletme üzerine uluslararası diploma programına katıldım. Yıllarca İstanbul’da çeşitli sektörlerde ve yerli-yabancı şirketlerde iş geliştirme, planlama, bütçe, hazine departmanlarında çalıştım. Evlendikten sonra işten ayrıldım. Şubat 2008’de kızım dünyaya geldi. Onu kendim yetiştirmek istiyordum. Aynı zamanda elimizdeki varlıkları da büyütebilirdik. Hem babama yardımcı olmak, hem de farklı bir vizyonla onun bilgilerini değerlendirmek gerekiyordu. Yıllardır kendi zeytinyağımızı sadece eşe dosta hediye vererek kullanıyorduk. Son birkaç yıldır da kardeşim Edincik’te ufak çapta yakın çevremize satışa başlamıştı. Biz de bu işi büyütüp bir marka yaratıp ilk başta İstanbul’da satmayı hayal ettik. ‘Biz’ diyorum çünkü bu yolculukta bana en büyük desteği veren sevgili eşim. ‘Onunla bu yola baş koyduk’ diyebilirim. Hem kızımızın sağlıklı büyümesi, hem de dedemizden yadigar zeytin bahçelerimizin sürekliliği adına bu işe başladık” diyor.
BABA, OĞUL, KIZ, DAMAT EL ELE
İpek Hanım’ın kardeşi Mustafa Hamdi Zivane, Bilgi Üniversitesi’nde işletme okumuş. Askerliğini yaptıktan sonra Edincik’te aile işinde çalışmaya başlamış. Eşi Refik Mert Eryürük ise Marmara Üniversitesi’nde ekonometri eğitimi almış. Birçok sektörde pazarlama, iş geliştirme, satış departmanlarında yönetici olarak görev yapmış. Halen de tarım sektörüne internet teknolojisi sunan özel bir firmada satış ve iş geliştirme direktörü. Hep birlikte yeni markaları olan ‘Zivane–Doğal Gıda’yı yaratmışlar. Baba Ahmet Zivane ve oğlu Mustafa Hamdi zeytin yetiştirmeden sorumlu. Kızı İpek Zivane Eryürük ve damadı Refik Mert de iş geliştirme, satış ve pazarlama tarafında.
İpek Hanım, “Okulda babamın mesleğini sorduklarında babam bana her zaman, ‘Serbest meslek’ demem gerektiği söylerdi. O zaman bir anlam veremezdim ama şimdi daha iyi anlıyorum. Sadece zeytin, buğday ya da ayçiçeği üreten çiftçi değil. Aynı zamanda işin işinde endüstri, teknoloji ve ticaret de var. Tarım işiyle uğraşıp üretim yapıyoruz ama bir yandan da onu en verimli şekilde ailemiz için gelir kaynağına çevirme yolları arıyoruz. Sektörde eskiyiz ama marka olarak bu yılki hasatla birlikte birinci yaşımızı kutluyor olacağız” bilgisini paylaşıyor.
BİN 500 DÖNÜMDE 250 TON ZEYTİN
İpek Zivane Eryürük’ün zeytine ilgisi neredeyse doğduğu gün başlamış. Çünkü sofralarında zeytin hep olmuş. Ve de kendi bahçelerinden gelen zeytinin her halini görmüş, dokunmuş, tatmış. “Bahçemizden gelen doğallığı herkes bilsin, denesin ve bize güven duyarak kullanmaya devam etsin dedik ve bu, işe giriş noktamız oldu. Madem bizim en küçüğümüz (ki, 6 aylıktan itibaren) olan kızıma içirdiğim zeytinyağımızdan dolayı çok gururluyuz, bu ürünleri herkesin güvenle kullanmasını istemek de en doğal hakkımız” diye de ekliyor.
Ailenin zeytinlikleri Bandırma’ın Edincik bölgesinde. Toplam bin 500 dönüm. Ağaçların cinsi bölgeye özgü ‘Edincik Su’ ve ‘Gemlik’. Bunlardan yıllık ortalama 250 ton zeytin alıyorlar. Esas işleri sofralık zeytin olduğu için zeytinyağı konusunda butik üretici pozisyonundalar. Ağaçlarının onlara sunduğu en kaliteli zeytinleri kullanarak ortalama 10 ton civarında yağ elde ediyorlar. 2020-2021 mahsulünü kendi tesislerinde sıkmak için de yoğun çaba harcıyorlar. Kurumsal ve bireysel tüketici grubuna online ve perakende noktaları aracılığıyla ulaşıyorlar.
2020’DE ÇITAYI YÜKSELTİYORLAR
İpek Hanım, sözlerini şu şekilde noktalıyor: “Özellikle bireysel satışlarımızda müşterilerimize doğru zeytinyağı seçimi ve tüketiminin kişiye neler sağlayacağını anlatıyoruz. Başarılı olduğumuzu geri dönüşlerden görüyoruz ve bu da bizi gelecek için cesaretlendiriyor. 2018’de zeytinyağı satışımıza başladığımızda kendimize belli tonajda bir hedef koymuştuk. Yılı bu hedefin çok üstünde kapattık. ‘Yeni hedefimiz 2020-2021 hasadını kendi tesisimizde sıkmak’ diyebilirim. Aynı zamanda zeytinyağlarımızla yarışmalara girmek ve bölgemize has ‘Edincik Su’ türünü coğrafi işaretli ürün haline getirmek istiyoruz. Tabii, her üretici gibi ihracat yapmak bizim de gönlümüzde yatıyor.”